achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
12-15

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Tieners   >   Geestelijke groei, meer op Christus gaan lijken

Geestelijke groei, meer op Christus lijken

In deze tijd waarin dingen anders lopen dan normaal en je meer thuis bent dan gewend, word je aan het nadenken gezet. Het is een tijd van bezinning en een tijd waarin je op geestelijk vlak veel kunt groeien. Hoewel het niet meer mogelijk is om bij elkaar te komen in de kerk, wordt er veel aangeboden op het gebied van liturgie en catechese. Maar wat is geestelijke groei en hoe bereik je die?

Verandering toelaten

De valkuil schuilt erin te geloven dat deelnemen aan geloofsbijeenkomsten, het kijken van een online catechese of het uitvoeren van liefdadigheidswerken gelijk staat aan geestelijke groei. Nu is het zo dat slechts het uitvoeren van deze religieuze activiteiten geen geestelijke groei is, maar dat dit wel als middel kan dienen voor geestelijke groei. Geestelijke groei is meer op Christus gaan lijken. Het is daarom van belang dat je toelaat dat het uitvoeren van de religieuze activiteiten een verandering in je teweegbrengt. Geestelijke groei is een proces waarbij oude gedachtepatronen worden veranderd in nieuwe gedachtepatronen.

Toepassen

Geestelijke groei is niet een superchristen zijn, maar is een weg afleggen. Je gaat steeds wat meer op Christus lijken in verschillende onderdelen van je leven. Geestelijke groei zit ‘m niet in meer Bijbelkennis verwerven, maar om het gelezene in praktijk te brengen. Naar het voorbeeld gaan leven. Geestelijke groei en dus meer op Christus lijken kun je bewerkstelligen door:

1) De Bijbel te lezen en te ontdekken wie Jezus is en toe te passen wat Hij ons voor heeft gedaan

2) Verschillende heiligenlevens lezen. Zij zijn onze voorbeelden in het meer op Jezus gaan lijken, maar doen dat op verschillende manieren. Het is dus goed om niet één heiligenleven te lezen, maar meerdere. Pas ook toe wat zij hebben toegepast om meer op Jezus te gaan lijken.

De relatie met Jezus

Belangrijk voor geestelijke groei is het hebben van een geestelijk leven. We kunnen niet meer op Christus gaan lijken als Zijn Geest niet in ons leeft. Hij geeft ons geestelijk leven en het vermogen voor geestelijke groei. Je kunt je best doen om een goede christen te zijn, maar als je Jezus niet als Redder hebt aanvaard en de H. Geest niet vraagt om jou te leiden is geestelijke groei vergeefs. Als je geen band hebt met God wordt het moeilijk om meer op Hem te gaan lijken.

Conclusie

Concluderend is geestelijke groei gaan lijken op Jezus. Het is een weg is die je aflegt, waar een relatie met God een voorwaarde voor is. Je gaat steeds meer op Jezus lijken door bij het verdiepen in Hem, de heiligen en bij het uitvoeren van religieuze activiteiten verandering en groei in jezelf toe te laten.

 

Naar Chapman, G. (2003). Huwelijk, verbond voor het leven, H. 22 (2e druk). Vaassen: Uitgeverij Medema.

Gerelateerde artikelen Tieners | Geestelijke | groei | Christus
share on facebook share on twitter share via email