achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Thema-avonden: Wat is de zin van het lijden?

Thema-avonden: Wat is de zin van het lijden?

Het lijden komt overal in de geschiedenis voor en vindt overal ter wereld plaats. In een mensenleven is het lijden niet te ontwijken. Bepaald lijden wordt je aangedaan, maar ander lijden overkomt je zoals de Corona-epidemie. Of je nu geadopteerd bent, gepest, gescheiden ouders hebt of aan een ziekte lijdt, we krijgen allemaal wel een portie leed over ons heen. Maar wat is de zin van al dat lijden en als er een God is waarom is er dan zoveel leed?

Deze vraag is vast niet nieuw voor je. Zeker met de pandemie van vandaag de dag komen deze vragen misschien nog wel meer naar boven. Natuurlijk heeft de katholieke kerk hier over nagedacht. In 1984 publiceerde Paus Johannes Paulus II de apostolische brief ‘Salvifici doloris’ (heilbrengend lijden) over de christelijke zin van het menselijk lijden. Hij was 19 toen de Tweede Wereldoorlog in Polen uitbrak. Tijdens de oorlog heeft hij de opleiding tot priester gevolgd en in 1946 is hij tot priester gewijd. Tijdens zijn pausschap werd er een aanslag op hem gepleegd, welke hij overleefde. Drie jaar later kwam de apostolische brief over het lijden uit, geschreven door een man die het nodige leed heeft doorstaan.

Sprekers

Gedurende deze avonden zullen verschillende sprekers in gaan op de inhoud van deze apostolische brief, maar daarnaast vertellen ze ook hun eigen verhaal hoe zij met het lijden wat hun overkwam zijn omgegaan.

5 mei: De eerste avond spreekt seminarist Dino Deltin. De jongens uit het seminarie te Nieuwe Niedorp leden vrij vroeg aan het Corona-virus. Naast het bespreken van de inleiding op de apostolische brief Salvifici Doloris, vertelt hij over zijn eigen ervaringen met deze ziekte en het leed in zijn leven.

12 mei: Lisette van Aken neemt op 12 mei het stokje van Dino over. Ze vertelt over het overlijden van haar echtgenoot en het alleen opvoeden van een gezin met 6 kinderen. Het tweede deel van Salvifici Doloris gaat in op het kruis van Christus en wat we daarmee kunnen in ons lijden. Lisette vlecht deze twee verhalen van theologie en eigen ervaringen in elkaar.

19 mei: In het laatste gedeelte van Salvifici Doloris wordt ingegaan op de Barmhartige Samaritaan, het omgaan met lijden vanaf de zijkant. Frank Kamp, aalmoezenier in Aruba, vertelt over zijn gesprekken met de jongens van de defensie. Deze jongens lopen met hun eigen leed rond, maar denken ook na over het mondiale leed. Hoe steun je iemand die lijdt het beste? 

De avonden zullen verlopen via het programma ‘Zoom’. 

Lees alvast de apostolische brief

De apostolische brief Salvifici Doloris over het lijden geeft een goed inzicht in het lijden van Christus in Zijn kruisdood. Een mooie voorbereiding om dit document te lezen in de dagen na Goede Vrijdag en Pasen.

Interesse?

Laat je e-mailadres achter.


 
Gerelateerde artikelen Jongeren | encycliek | Lijden | Salvifici | Doloris
share on facebook share on twitter share via email