achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Oude artikelen   >   De Arabische letter 'N'

De Arabische letter 'N'.

Op facebook, Twitter en overal op internet kom je de Arabische letter ‘N’ tegen. Er zijn ’t shirts gemaakt met dit teken en verschillende mensen plakken het teken over hun Facebook profielfoto. Wat is het eigenlijk?  Is het een soort Jodenster voor Christenen in Irak of juist een teken van verbondenheid?

Syrie en Irak

Waarschijnlijk heb je al vernomen van de ontwikkelingen in Syrië en Irak. Christenen, maar ook anderen groepen,

en vervolgd, gemarteld afgeperst of veel geweld aangedaan. Een groep die zichzelf IS (Islamitische staat) noemt probeert in het noorden van Irak en delen van Syrië de macht te grijpen. En duidelijk is dat zij vinden dat iedereen zich een bepaalde manier van leven moet aanmeten die IS ontleent aan de voorschriften van de Islam. IS wil een Islamitische staat stichten.

Christenen

Een christelijke manier van leven past niet in deze staat. Christen zijn dan ook niet welkom. IS gebruikte de Arabische letter ‘N’ om aan te geven waar christenen wonen in gebieden waar zij de macht hebben. De Arabische ‘N’ staat voor de eerste letter van het woord ‘nasrani’ oftewel: ‘Nazarener’. Deze naam gebruiken moslims om volgelingen van Jezus van Nazareth (christenen) aan te duiden. Van IS moeten christenen zich bekeren tot de Islam, vluchten of hoge belastingen betalen. Als ze dat niet doen, worden ze gemarteld of gedood. Ook anderen minderheden worden door IS strijders vervolgd of belaagd.

Gebruik van N’ teken

Overal in de wereld riep deze  publieke markering van christenen woedende reacties op van christenen en andere moslims. Het brandmerk werd omgebouwd naar een positief symbool, een soort geuzennaam. Christenen in Irak gebruiken hetzelfde teken nu om te zeggen: ‘Ik ben er trots op om nasrani te zijn’ of ‘we zijn allemaal christenen’ Op social media wordt het teken nu gebruikt als teken van solidariteit met de vervolgde en ontheemde christenen in Irak.

We Are N(asrani).

Het ‘N’teken wordt dus nu vooral gebruikt om verbondenheid te tonen met Christenen in Syrië en Irak. In Nederland hebben een aantal organisaties de handen in één geslagen om deze verbondenheid te versterken. Zij noemen zich WeareN. Wat betekend: ‘Wij zijn Nazareners’.

Het doel van WeAreN is het bouwen aan verbondenheid tussen Nederlandse, Iraakse en Syrische christenen door aandacht te vragen voor de situatie van christenen in Irak en Syrië en op te roepen die verbondenheid zichtbaar te maken door gebed en actie. WeAreN wil een boodschap van vergeving uitdragen.

Check de website als je meer wilt weten over WeareN. Wil je op de hoogte blijven van wat er in Syrië en Irak aan de hand is? Dan kun je hier ook terecht.

http://wearen.nl/

Meer >>
Gerelateerde artikelen Jongeren | 'N'teken | vervolging
share on facebook share on twitter share via email