achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
Agenda | Begeleiders | Contact
16-30

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Jongeren   >   Jongere van de maand juni: Linda de Valk

Jongere van de maand juni: Linda de Valk

Linda (24 jaar) werkt in de wijkverpleging en is naast haar drukke baan hoofdredacteur van het Nederlandse katholieke jongerentijdschrift ‘Omega’. Jongeren vanuit heel Nederland schrijven mee aan dit blad. Het blad voor jongeren behandelt onderwerpen die raken aan het leven van de katholieke jongere. Anderhalve week geleden was er een brainstormsessie in Linda’s nieuwe appartementje voor een nummer over depressie en eenzaamheid. Vanwege haar toegewijde inzet geven we Linda graag de titel ‘Jongere van de maand’.

 

Hoe ben je hoofdredactrice geworden?

Dat is alweer een tijdje geleden! Annemarie Scheerboom was op zoek naar een opvolger voor Omega hoofdredactie en vroeg of ik dat wilde zijn. Ik was al wel betrokken bij Omega, maar dan met de Jezus! cartoons en andere illustraties. Totaal niet met het schrijven. Eerst zei ik dat ik er geen tijd voor had om naast de illustraties ook hoofdredacteur te zijn. Maar het begon ondertussen toch aan me te knagen en ik begon erover na te denken om het een kans te geven. Zonde als Omega niet meer zou bestaan. Na ongeveer twee weken belde ik Annemarie op… 

Wat is de Omega?

Omega is een blad geschreven door jongeren die zich bezig houden met het katholieke geloof en die ook schrijven voor jongeren die uit het katholieke geloof inspiratie kunnen halen voor hun persoonlijke leven. Alle jongeren die bij Omega betrokken zijn, doen mee op vrijwillige basis. Bij de artikelen die worden geschreven kun je trouwens denken aan persoonlijke verhalen, verhalen uit de Bijbel uitgelegd voor de moderne tijd, quizjes en nog meer. Ohja, stiekem wordt het magazine ook door oudere mensen gelezen, maar dat is alleen maar leuk voor de verbinding tussen jong en oud. 

Wat is jouw motivatie voor Omega?

Ik vind het belangrijk om met het geloof bezig te zijn en haal daaruit mijn inspiratie om daarmee iets te betekenen voor de mensen, in dit geval jongeren. Bij het maken van een blad geniet ik er erg van om m’n creativiteit er in kwijt te kunnen en dit te delen. Grappig genoeg heb ik als kind me ook al bezig gehouden met ‘bladen’ maken, dan maakte ik een soort boekje van gekleurde vellen papier met verhalen en illustraties en gaf ik die aan vriendinnen. Ergens kwam het me bekend voor het hoofdredacteurschap en daarom durfde ik het ook wel aan.

Verder vind ik het ontzettend leuk om me bezig te houden met de contacten. Het leukste is dat je mensen kan betrekken en ze hun talenten kunnen laten inzetten. Van schrijven, illustreren tot interviewen en tot het onderhouden van de Facebook pagina. En zo kunnen we ook van elkaar leren en elkaar inspireren.

Als hoofdredacteur ben je een soort spin en heb je een veelzijdige rol. Dat past wel echt bij me.

Waarom het thema depressie en eenzaamheid?

Depressie en eenzaamheid is een actueel onderwerp. Misschien wel meer dan ooit. Uit mijn persoonlijke leven weet ik wat het is om je ‘down’ te voelen.  Zo kon ik niet altijd even goed mee komen op school en werd ik gepest waardoor ik mij vaak eenzaam voelde. Ook van de mensen die ik tegen kom hoor ik verhalen over eenzaamheid. Daarnaast merk ik dat iedereen probeert vooruit te komen, maar dat we als individuen dan juist met elkaar de strijd aangaan (krabbenmand-effect). Ik denk dat het nu ontzettend hard nodig is om de strijd om te buigen voor echte vrede, vooral nu iedereen op zijn manier in hetzelfde schuitje zit. Dit kan alleen als alle mensen op aarde hier aan mee werken. Anders overleven we het niet.

Als hoofdredactrice zet ik mij in om het onderwerp van  depressie en eenzaamheid bespreekbaar te maken omdat er toch nog een groot taboe op ligt en om vervolgens jongeren te inspireren om depressie en eenzaamheid om te buigen in gelukkig met elkaar leven.

Maar… om meer over dit interessante thema te weten te komen, lees de glossy die eind augustus uit komt en houd de Facebook pagina in de gaten om ook mee te denken om samen met team Omega  flink aan de slag te gaan. 

Abonneren kan door een mail te sturen naar omega@wkj.nl


Wil jij iemand nomineren die zich inzet voor de kerk binnen het bisdom, stuur dan een mailtje naar info@jongbisdomhaarlem.nl  en vertel waarom deze persoon in aanmerking komt voor de titel jongere van de maand. 

Gerelateerde artikelen Jongeren | Omega | Jongerevandemaand
share on facebook share on twitter share via email