achtergrondplaatje
achtergrond voor tieners
12-15
16-30
Muziek en video
logo
12-15

The Missionary School

Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Nieuwsberichten   >   Oude artikelen   >   Diocesane Vormselviering 2014

50 vormelingen ontvangen het vormsel in Heiloo.

Ieder jaar is er in Bisdom Haarlem-Amsterdam de Diocesane vormselviering. Vormelingen; jong en oud vanuit het hele bisdom worden in deze viering op het Heiligdom van O.L.V. ter Nood in Heiloo gevormd. Op zaterdag 7 juni, de vooravond van Pinksteren was het zover. De zon scheen, het was een mooie dag en de omgeving was prachtig. Tijdens de viering ontvingen vijftig vormelingen het sacrament van het vormsel.

DS4_1732.jpgBij het sacrament van het vormsel vraagt de (hulp)bisschop voor jou of de Heilige Geest je voortaan mag bijstaan in je leven. De Heilige Geest geeft ons kracht en kan ons bij verschillende dingen helpen. Je kunt hem vragen om te helpen bij het maken van moeilijk keuzes in je leven leven en Hij geeft je de kracht om het goede te doen. Mgr. Hendriks, de hulpbisschop van het Bisdom Haarlem-Amsterdam was hoofdcelebrant en diende samen met emeritus hulpbisschop mgr. van Burgsteden het vormsel toe. De viering werd gehouden in de grote bedevaartskapel van het heiligdom. Familie, vrienden en kennissen waren aanwezig bij de viering. De viering werd muzikaal begeleid door een groep jongeren bestaande uit Thomas Klein en leden van de band Jacobs Ladder. Alle vormelingen kregen na het vormen een kruisje omgehangen als teken dat ze gevormd waren. De receptie werd gehoudenDS4_1344.jpg in de tuin van het klooster dat bij het Heiligdom hoort. Na een korte regenbui was het tijdens de receptie gelukkig droog en was er gelegenheid de vormelingen te feliciteren. Er werden enkele groepsfoto’s gemaakt van de vormelingen samen met de bisschoppen.

 Zelf het vormsel ontvangen?

DS4_1820.jpgHeb je al eens nagedacht om zelf het vormsel te ontvangen? Of zou je meer over het vormsel willen weten? Neem contact met ons op en stel je vragen. Misschien kunnen wij je verder helpen bij het vinden van een goede plek om je voor te bereiden op het vormsel. 

De foto's van de viering zijn hier te vinden.

Diocesane vormselviering 2014
Meer: Wat is het vormsel?
Meer >>

Wat is het vormsel?

IMG_9586.jpgBij zijn doop ontving Jezus de Heilige Geest. Die gaf Hem de kracht om verleidingen te weerstaan, maar ook om voor het goede te kiezen, de juiste keuzes te maken. Jezus beloofde zijn leerlingen dat zij na Hemelvaart de Heilige Geest zouden ontvangen als hulp om goed te leven. Dit gebeurde met Pinksteren. Toen kregen de Apostelen de kracht om alles wat Jezus had voorgedaan aan iedereen te vertellen en zelf voor te leven. De eerste christen ontvingen het sacrament van het vormsel van een Apostel. Een apostel legde de handen op en vroeg om de Heilige Geest over deze mensen. Dit is het begin van wat wij nu als het sacrament van het vormsel kennen. De bisschoppen zijn de opvolgers van de apostelen en doen dat dus nog steeds.

Iemand die als kind werd gedoopt, hernieuwt met het vormsel de beloften die zijn  ouders namens hem deden bij zijn doop. Wie als volwassene wordt gedoopt ontvangt vaak snel daarna het vormsel. Wanneer iemand wordt gedoopt ontvangt hij al de genade van de Heilige geest. In het vormsel wordt deze genade bevestigd en bekrachtigd. Door het vormsel ontvangen we de bijzonder kracht en hulp van de heilige Geest en worden we sterker verbonden met de kerk. Het vormsel is een teken, een zegel of merkteken van de heilige Geest en geeft aan dat we nu volledig bij Christus horen en dat iedereen dat mag weten. Iemand die gevormd is wordt ook wel een volwassen christen genoemd die in staat is om de boodschap van Jezus door te geven. De gave van de Geest en de vruchten van de Geest kunnen we ontvangen als proberen te luisteren naar de geest. Deze kun je vinden in de bijbel. in de boeken 1 kor 12, 4-11 en Gal 5, 22-23.

Wil je meer weten over de heilige Geest, lees verder...

Gerelateerde artikelen Tieners | Vormsel | Diocesane | vormselviering
share on facebook share on twitter share via email