12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Liefde   >   Zelfbevrediging

Zelfbevrediging

deur op slot

Zelfbevrediging, of masturbatie, is een lastig onderwerp waar we niet snel over praten. Jongens maken er vaak grappen over, meiden hebben het er vaak helemaal niet over. Maar intussen hebben we allemaal geen flauw idee hoe we ermee om moeten gaan. Je hormonen gieren door je lijf en daar heb je niet altijd controle over.

Dat zelfbevrediging niet zoiets ‘normaals’ is als boodschappen doen of je tanden poetsen, zal je waarschijnlijk zelf wel doorhebben. Als je thuis bent en je moeder vraagt je wat je net gedaan hebt, vind je het niet raar om te zeggen dat je net je tanden hebt gepoetst of dat je net naar de supermarkt bent geweest. “O mam, ja, ik heb net even lekker gemasturbeerd”, dat is nogal wat anders. Dat zeg je niet zo snel tegen je ouders.

Verlangen naar seks

Dat wij als mensen verlangen naar seks is absoluut niet raar, laat staan slecht. Ik geloof dat God dit verlangen in ons heeft gelegd. Het helpt ons om een ander lief te hebben. Het is echter de truc om er op een goede manier mee om te gaan Kijk eens naar getrouwde stellen: is voor de man zijn vrouw een middel om genot en plezier te verkrijgen? Ik denk van niet. De vrouw is voor de man iemand aan wie hij liefde kan geven, en andersom. Nu denk je misschien, wat heeft dit nu met zelfbevrediging te maken? Denk maar eens na: als je masturbeert, geef je dan liefde aan een ander of probeer je alleen maar jezelf een tijdelijk goed gevoel te geven?

Ontspanning

Ik weet dat heel veel mensen worstelen met zelfbevrediging, Het is iets dat aantrekt en heel fijn kan zijn op het moment zelf. Soms hoor je dat het zelfs gezond is voor je. Het zorgt ervoor dat je al je zorgen even vergeet. Die afleiding is vaak ook een reden dat je het nog een keer doet. Het kan langzaamaan je enige afleiding worden die helpt. Misschien herken je dat. Het vervelende is dat je na een tijdje niet meer anders kunt. De drang wordt sterker en je kunt het niet meer tegenhouden. Is dat nog gezond?

Wat kan ik nu doen?

Als je merkt dat zelfbevrediging voor jou een soort afleiding is van zorgen of problemen waar je tegen aanloopt, kun je kijken of je iets aan die problemen kunt doen. Als dat is opgelost, hoef je ook niet meer te vluchten in zelfbevrediging. Wil je niet meer masturberen, maar lukt het niet om te stoppen? Als je durft, kun je het met een vriend bespreken of met iemand anders die je vertrouwt. Je mag God ook om hulp vragen in gebed, Hij wil je altijd helpen. Onthoud goed: het is en blijft lastig, je moet blijven trainen. Zoals een sporter die goud wil halen op de Olympische spelen, kun jij trainen om weer de baas te worden over je eigen lichaam.

Marnix klein.png
Marnix

share on facebook share on twitter share via email