12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Liefde   >   Broers en zussen

Broers en zussen

Broers en Zussen

Wat een irritant broertje heb ik! Vervelend mens, mijn zus! Mijn broertje wordt altijd voorgetrokken door mijn ouders. Deze opmerkingen herken je misschien wel. Ik ben zelf de oudste thuis. Ik heb drie broertjes en twee zusjes. Hartstikke gezellig, maar soms ook vreselijk irritant. De ene keer hou je superveel van ze, de andere keer kun je ze wel door de wc spoelen.

Hoewel je soms ruzie met ze kunt hebben, zijn het wel de personen met wie je meestal in één huis woont. Vriendschappen kunnen kort en lang duren, maar er is een goede kans dat ze een keer ophouden. Dat geldt niet voor je broers en zussen! Die band is van te voren bepaald; je bent met elkaar verbonden, ook al zie je elkaar bijna nooit of voel je niks meer voor elkaar. De band blijft diep van binnen bestaan en wanneer er iets belangrijks gebeurt, zal je dat toch willen weten of te horen krijgen. Die band bestaat voor het leven, ook al zie je elkaar bijna nooit. Zij is bijna niet te verbreken. Eigenlijk best bijzonder!

Een sterke band

Misschien ken je de verhalen wel van het televisieprogramma 'Spoorloos', waar mensen op zoek gaan naar een (half)broer/zus ergens in een ver land. Vaak hebben ze elkaar jaren niet gezien. Het valt mij op dat die mensen hun broer of zus graag willen ontmoeten en vaak huilen ze als ze elkaar (weer)zien. Een ander voorbeeld is wanneer twee broers flinke ruzie hebben, wat soms heel heftig kan zijn. Vaak blijft er toch diep in het hart een verlangen om het weer goed te maken. Je ziet dit vaak gebeuren bij het tv-programma ‘Het familiediner’. De biologische verbinding zorgt ervoor dat de band niet snel verbreekt.

Familie, een geschenk

Wist je dat ruzie tussen broers en zussen ook in de Bijbel voorkomt? Sterker nog, een van de eerste Bijbelverhalen gaat over een ruzie tussen twee broers, Kaïn en Abel. En dat loopt heel dramatisch af (Genesis 4: 1-9). In de Bijbel zie je dat God ontzettend veel waarde hecht aan het gezin. Hiermee worden niet alleen je ouders bedoeld, maar dus ook je broers en zussen! De relatie met je broer of zus geeft jou de kans en een mogelijkheid om van die persoon te houden, ook al maakt hij of zij veel fouten. Het is een geschenk van God aan jou.

Oom of tante

Misschien heb je zelf ook wel een hele toffe oom of een lieve tante. Bedenk je maar eens dat die de broer of zus is van een van je ouders. Ook zij zullen vroeger echt wel ruzie met elkaar hebben gehad. Hoe tof zou het zijn als jij op een goede manier met je broers en zussen om kunt gaan, zodat je kinderen later zullen denken: hee, die oom is echt gaaf!? Misschien is een flinke ruzie nog een keer nodig, maar laat dit niet tussen jullie in blijven staan! Je broers en zussen zijn grote geschenken die in jouw leven veel moois kunnen brengen.

Marnix klein.png

Marnix

Meer >>
share on facebook share on twitter share via email