12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

You're worth it!

Je staat op en het is juist zo’n dag dat je wilt dat je haar goed zit. Maar het zit niet. Sterker nog, er is niets mee te beginnen. Dit gebeurt mij regelmatig. Wassen zou helpen, maar daar heb ik geen tijd voor. Dan maar water, gel, mousse. Het blijft matig. Dan maar met een wat minder goede look de deur uit. Een laatste blik in de spiegel en ik ben weg…

Eigenlijk is er natuurlijk elke dag wel iets dat minder is. Je haar, een pukkeltje, of je leukste broek zit in de was. Mensen lachen niet om je grap of je wordt als laatste gekozen tijdens de gymles. Je denkt: ‘Ik hoor er niet bij.’ Dat kan je zo’n baalgevoel geven, dat je alleen nog maar negatief denkt over jezelf. Hoe kijk je eigenlijk naar jezelf? Hoe jij jezelf ziet, heeft veel te maken met of je je geliefd, gewaardeerd of afgewezen voelt. Maar laat dat ook zien hoe het in werkelijkheid is?

Wie ben je écht?

Mensen die iets heel goed kunnen of heel knap zijn, hoor je vaak zeggen dat het wel meevalt of dat ze zich helemaal niet mooi voelen. Hoe kan het dat anderen je positief zien en jij jezelf toch zo onzeker kan voelen? Dit komt omdat we zelf iedere blunder, pukkel en bad hair day vaak goed onthouden, terwijl anderen er helemaal niet op letten.
Naar wie kijken we als we zoeken naar wie we echt zijn? Wie laten we bepalen of we leuk, mooi of grappig zijn? De keren dat ik mij onzeker voelde, kwam dat meestal omdat ik bang was voor de mening van anderen. Wat zullen ze over mij denken? Je hoort vaak dat je het niet belangrijk moet vinden wat anderen van je denken, maar dat is heel lastig. Hoe belangrijk vind jij de mening van anderen?

Lijken op Hem

God heeft ook een mening over jou. God heeft ons gemaakt in al Zijn wijsheid. Het is goed doordacht en we lijken op Hem. Dat kun je lezen in het allereerste hoofdstuk van de Bijbel. Ook over David kun je lezen in de Bijbel. David was niet de meest krachtige kerel. Hij was een doodgewone herder en de jongste van een groot gezin. Maar God keek naar zijn hart en koos hem uit om koning te worden. Koningin Ester, een ander spannend verhaal uit de bijbel, werd gekozen aan het hof door de koning vanwege haar uiterlijk, maar ze redde haar Joodse volk door haar ongelofelijke geloof en moed. God kijkt verder. Hij weet dat je soms bang en onzeker kan zijn. Dit mag, maar weet ook dat God jou ziet als een prachtig gemaakt mens; niemand anders die net zo gemaakt is als jij. Je bent onmisbaar voor Hem! Hij wil er voor jou zijn op de momenten dat je je onzeker voelt. Om dan tegen jou te zeggen dat je er mag zijn en dat Hij jou geweldig, kostbaar en onmisbaar vindt!

Marleen selfie klein.png
Marleen

share on facebook share on twitter share via email