12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Muziek

Muziek

in je oren!

Image Not Found.

Iedereen luistert ernaar, niemand vindt hetzelfde leuk en iedereen praat erover. Precies: muziek! Muziek kan je stemming beïnvloeden of kan een uitleg zijn voor wat je op dat moment voelt. Iedereen heeft er wat mee. En dat we allemaal naar iets anders luisteren, is prima. Over smaak valt per slot van rekening niet te twisten. Over inhoud wél!

Ik ben een groot fan van artiesten als Coldplay, Dave Matthews Band, Switchfoot en John Mayer. Omdat ik zelf ook muzikant ben, luisterde ik bij muziek altijd vooral naar het instrumentale gedeelte en niet vaak naar de muziekteksten.

Maar vorig jaar kwam een van mijn vrienden op bezoek en die had alléén maar christelijke muziek op zijn telefoon staan. De reden? Er werden geen teksten gezongen over seks, liefdesverdriet of hoe de wereld naar de knoppen gaat. Het was juist opbouwende muziek, waarin God bijvoorbeeld werd dankgezegd of om hulp gevraagd. Ook al voldeed het niet altijd aan mijn ‘standaard’ van hoe geweldig het moest klinken, ik merkte wel dat ik mijn geloof meer een plek kon geven in mijn leven door naar deze muziek te luisteren. Het klinkt misschien raar, maar ik had het gevoel dat God meer kon doen voor mij als ik meer bezig was met Hem. Als ik door naar christelijke muziek te luisteren vaker aan Hem dacht, gaf ik Hem ook meer de kans tot mij te spreken. Omdat ik begreep wat deze vriend bedoelde, heb ik toen een tijdje veel naar christelijke muziek geluisterd. Het was niet dat ik niet bekend was met christelijke muziek (ik speelde al behoorlijk wat jaren in een katholieke band); het was gewoon dat ik er nu dagelijks naar luisterde en daardoor ook meer met mijn geloof bezig was.

Invloed van muziek

Moet ik dan nu alleen nog maar christelijke muziek gaan luisteren, hoor ik je vragen. Ik denk van niet. Het is natuurlijk niet zo dat christelijke muziek goed is en de rest slecht. Ik denk dat muziek iets prachtigs is dat we van God gekregen hebben en dat niet-christelijke muziek dus net zo goed mooi kan zijn. Ik blijf vanaf nu echter wel kritisch over de tekst, en de overtuiging van een artiest. Die heeft invloed op zijn muziek en daarmee op mij. Invloed op hoe ik denk en wat ik doe. Bij sommige artiesten maak ik daarom de keuze er niet naar te luisteren. Soms is het inderdaad moeilijk. Maar als ik iemand hoor zingen: ”God houdt van jou!”, dan klinkt dat mij toch altijd weer als muziek in de oren.

selfie Thomas klein.png

Thomas

share on facebook share on twitter share via email