12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Leven   >   Lofprijzing

Lofprijzing

Wat is lofprijzing?

Elk jaar wordt een voetbalclub landskampioen. Die club wordt vaak gehuldigd in zijn thuisstad: tienduizenden fans verzamelen zich en beginnen te juichen, te zingen, te dansen en feesten. Hun cluppie is kampioen geworden! Maar wacht eventjes… wat heeft dit nu met lofprijzing te maken?

Enthousiast over God

Denk maar eens na over alle dingen in je leven waar je enthousiast over kunt zijn. Over deze dingen praat je graag; als je er mee bezig bent, word je blij en als je er over vertelt, verheft je stem zich en je maakt wilde bewegingen. Je hele lijf is er vol van, net als bij de voetbalsupporters. Misschien staat God wel boven aan het lijstje van dingen waar je enthousiast van wordt. Hij is tenslotte degene die je gemaakt heeft, die onvoorwaardelijk van je houdt en die zijn eigen zoon Jezus naar de aarde heeft gestuurd om voor jou aan het kruis te sterven.

Lofprijzen is danken

Als je hier allemaal over nadenkt, dan zou je best dankbaar kunnen zijn voor God. En hier kom ik terug op de juichende voetbalsupporters. Net zoals we helemaal los gaan voor onze favoriete voetballer die het winnende doelpunt scoorde, zo kunnen we ook juichen, zingen en dansen voor God en hem op die manier eren voor het feit dat hij zo’n geweldige God is en Hem danken voor alles wat hij voor ons doet en heeft gedaan. Dit danken noem je lofprijzing. Eigenlijk is het niets meer dan God eren en loven om wie hij is en om wat hij doet.

Hoe dan?

Lofprijzing kan op heel veel manieren. Christenen doen dit vaak door liederen te zingen in de kerk, maar dit is lang niet de enige manier. Je kunt God ook danken met dans of met een mooi kunstwerk. Sommige mensen zoeken juist stilte en gebed op. Het hoeft niet moeilijk te zijn, ook als je op straat loopt en bijvoorbeeld een mooie zonsondergang ziet, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Heer, dank U wel voor deze zonsondergang die U bedacht hebt. U bent een gave en creatieve God!’.

Psalmen

Als je in de Bijbel leest, zie je dat wij als mensen worden opgeroepen om God te prijzen. Sterker nog, in het grootste Bijbelboek van de Bijbel (de Psalmen ) vind je veel lofliederen naar God toe. Lees er maar eens een paar!

Jouw manier

Je denkt misschien: ‘Wat heeft dit met mij te maken?’. Probeer bijvoorbeeld jezelf de vraag te stellen: ‘Waar ben ik God op dit moment dankbaar voor?’. Je kunt God dan heel kort danken door te zeggen: ‘Heer, dank u wel voor dit’, of ‘Heer, wat gaaf dat u zo veel van mij houdt’. Het is ontzettend goed om God te danken voor wat hij allemaal voor jou doet. Iemand die alles voor je over heeft, wil je graag danken. Dat kan dus ook met God, op jouw eigen manier.

Marnix klein.png

Marnix

Meer >>
share on facebook share on twitter share via email