12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Dood   >   Zelfmoord

Zelfmoord

waardeloos/ waardevol

Een aantal jaren voordat ik werd geboren, pleegde een familielid van me zelfmoord. Ik kwam er pas achter toen ik al een tiener was. Sinds dat moment kan ik me veel beter verplaatsen in de nabestaanden van mensen die zichzelf hebben gedood, omdat ik nu zie wat een enorm verdriet de achterblijvers hebben. Eerst probeerde ik ook nog te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen hun leven te beëindigen. Maar ik weet nu dat het voor veel mensen juist het gevoel is helemaal geen keuze te hébben: ze zien gewoon geen uitweg meer uit hun situatie, voelen zich machteloos. Ze vinden zichzelf waardeloos op dat moment. Soms weten ze eigenlijk niet waarom, ze zien het leven gewoon niet zitten en denken: ‘Wat is mijn leven nog waard?’ Heb je misschien zelf ook deze gedachte? De medewerkers van deze website gaan met je op zoek naar professionele hulp om hier uit te komen. 

Je hoort in Gods plan

Er zijn gelukkig ook verhalen van mensen die van plan waren zichzelf te doden, maar die zich bedachten omdat een wildvreemde vriendelijk tegen ze lachte op straat, of omdat ze onverwacht een liefdevolle omhelzing kregen van iemand. Maar waarom kunnen zulke dingen ineens die gedachte veranderen? Op die manier werden ze eraan herinnerd dat er ook nog mooie dingen gebeuren in de wereld. Ik denk dat op zo’n moment die persoon zich gewild voelt en ontdekte dat hij waarde heeft. Daar komen veel dingen samen.
Soms als je het idee hebt dat je het verpest hebt, dat niemand van je houdt, dat je het niet waard bent om te bestaan, zelfs dan houdt God van je. ‘Onvoorwaardelijk’ heet dat. Dat voel je misschien niet, maar het is wel zo. God zegt niet ‘Ik hou van je, maar alleen als je geen ruzie maakt’. Hij zegt: ‘Ik hou van je, je bent kostbaar in Mijn ogen! Ook al maak je nog zo veel fouten, Ik hou van je, want ik heb jou gemaakt en ik heb een plan met jou.’

Wat kan ik doen?

Misschien ken jij iemand die zelfmoord wil plegenen vraag je je af: wat kan ik doen? Laat op jouw manier zien dat zo iemand van waarde is of dat je van hem of haar houdt. Ondanks alle fouten die ze hebben gemaakt, en ook als ze niet (meer) van zichzelf houden. Misschien is jouw vriendelijkheid tegen iemand wel nét datgene wat die persoon nodig heeft om weer zin te krijgen in het leven.

Ilse klein.png
Ilse

Worstel jij zelf ook met zelfmoordgedachten of ken je iemand in je omgeving? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.

share on facebook share on twitter share via email