12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Bovennatuurlijk   >   Glaasje draaien

Glaasje draaien

Glaasje draaien

Interessant, spannend en mysterieus. Misschien heb je geen idee wat 'glaasje draaien' eigenlijk is; misschien heb je het zelf wel eens gedaan of heb je er op een andere manier mee te maken gehad. Toen ik er voor het eerst over hoorde, werd ik erg nieuwsgierig.

 

 

 

Glaasje draaien doe je meestal met een groep mensen die zich verzamelen rond een glas dat op z’n kop op tafel staat. Dit glas staat ondersteboven op een papier met daarop de letters van het alfabet, en vaak ook de woorden ‘ja’ en ‘nee’. Vervolgens legt iedereen een vinger op het glas en wordt een vraag gesteld aan een overleden oma, een geest of andere bovennatuurlijke krachten; bijvoorbeeld over de waarheid. Het glas kan vervolgens bewegen naar bepaalde letters die samen een woord vormen, of naar ‘ja’ of ‘nee’. 

Best spannend

‘Huh?!’, denk je misschien. Wat ontzettend bizar, maar eigenlijk best spannend!? Juist omdat glaasje draaien zo’n mysterieus iets is, gaan veel tieners en jongeren zich erin verdiepen. Glaasje draaien gaat namelijk verder dan gezellig met een aantal vrienden een spelletje spelen of een keer wat geks doen. Tijdens dit soort spelletjes snap je niet wat er gebeurt.

Echt of flauwekul

Je weet bij 'glaasje draaien' vaak niet goed of er iets echt gebeurt of niet. Het is niet te bewijzen of het echt is. Misschien duwde je vriend gewoon wat harder waardoor het glas op een bepaalde plek terechtkwam. Je weet het niet. Met glaasje draaien stap je een onduidelijke wereld binnen. Er zijn verhalen van mensen die antwoorden kregen, onverklaarbare dingen zagen, maar ook allerlei narigheid meemaakten. Anderen geloven er niet in en vinden het nonsens. 

Wel of niet doen

Als je een keer glaasje draaien hebt gespeeld, hoeft dat niet te betekenen dat je veel last krijgt van geesten of andere onverklaarbare dingen. Maar het gevaarlijke hieraan is dat je nooit kunt weten hoe het uitpakt. Dit is juist de reden waarom de katholieke kerk ons vertelt dat je je er niet mee moet bezighouden. Dat er een geestelijke wereld bestaat, is volgens de kerk wel zeker. Zolang een spel als dit niet duidelijk is, blijf er dan van weg. Het lijkt of het spel je meer laat weten over overledenen, de geestelijke wereld of de waarheid, maar eigenlijk maakt het alles alleen maar verwarrender. Eén ding is zeker, zodra dingen onzeker, verwarrend en angstig worden is het niet van God en stel je je open voor andere krachten die niet het beste met je voor hebben. 

Nare ervaringen

Heb jij wel eens glaasje gedraaid en weet je niet wat je daarvan moet denken? Of heb je er nare ervaringen mee gehad? Je kunt bidden en vragen of God je wilt beschermen. Het is dan duidelijk met wie je in contact bent. En God wilt altijd het goede voor jou, hij maakt je niet bang. Blijf je nare of rare ervaringen krijgen? Stuur ons een mailtje, dan kunnen we je in contact brengen met iemand waarmee je hierover verder kunt praten.

 Marnix klein.png

Marnix

Meer over: Stille omgang
Meer >>
share on facebook share on twitter share via email