12-15
16-30
Muziek en video
logo
Jong Bisdom Haarlem- Amsterdam   >   Thema-pagina's   >   Geloven   >   Biechten: Hoe?

Biechten: Hoe?

Biechten: Hoe werkt dat?

Hoe gaat dat eigenlijk, biechten? Misschien weet je wel niet zo goed wat je je erbij moet voorstellen en heb je geen idee hoe het moet. Maar ik kan je vertellen: als je naar een priester gaat zal hij daar absoluut niet raar van opkijken en je stap voor stap helpen. Lees hier meer over de verschillende onderdelen van een biecht. Ben je er klaar voor?

(Op)biechten

De priester begint met een kruisteken en bidt een kort gebedje waarin hij vraagt of God je helpt om eerlijk en oprecht te zijn. Daarna mag je vertellen wat je verkeerd hebt gedaan. Dit noem je zonden, de dingen die je gedaan hebt die niet goed waren. Meestal neemt daarna de priester het woord. Soms stelt hij nog wat vragen, geeft hij je tips hoe je het de volgende keer beter kan doen. Eigenlijk lijkt het meestal vooral op een gewoon gesprek.

Berouw en vergeving

Nadat je je zonden hebt vertelt, wordt een gebed gebeden waarin je zegt dat je berouw (dat je spijt hebt) hebt van wat je gedaan hebt en dat je zal proberen niet meer dezelfde fout te maken. Daarna zegt de priester tegen je dat je zonden vergeven zijn. Vaak feliciteert hij je daarna, omdat je weer met een schone lei tegenover God kan beginnen.

Opdracht of een boete?

In het gesprek geeft de priester je vaak ook een opdracht; dit wordt met een moeilijk woord ook de ‘penitentie’ genoemd. Dit is de boete. Dat klinkt misschien wel heel negatief of ouderwets, alsof je gestraft wordt. Maar weet je wat in het woordenboek als eerste betekenis staat bij “boeten”? Herstellen, repareren. Net als vissers die hun netten repareren; dat noemen ze ook 'boeten'. Niet gestraft worden dus! Je doet boete, omdat je wilt laten zien dat je vanaf nu probeert om het beter te doen. Het is niet omdat je moet betalen voor de vergeving die je krijgt. God geeft je die gratis en voor niets. Wat zo’n penitentie inhoudt, verschilt per keer. Dat kan bijvoorbeeld het bidden van een Onze Vader zijn, of iets goeds doen voor een ander.

Geheim

En dan nog iets anders heel belangrijks! Wat je vertelt aan de priester, mag hij absoluut aan niemand doorvertellen. Dit noem je het biechtgeheim. Zelfs tegen de politie mag hij niks vertellen van wat mensen aan hem hebben verteld, zelfs als het gaat om de ergste zonden die er zijn. Er zijn priesters die ervoor gemarteld en er zelfs voor gedood zijn. Weet dus dat het gesprek dat je hebt daar veilig is.


Marleen

IMG_2601.CR2.jpg



Meer over: Stille omgang
Meer >>
share on facebook share on twitter share via email